keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

19/20 - F. SCOTT FITZGERALD: Kultahattu

Tehtävä 1 - Arvostelu
 
 
Kultahattu (englanninkielinen alkuteos ”The Great Gatsby”, ”Mahtava Gatsby”) on amerikkalaisen kirjailijan F. Scott Fitzgeraldin tunnetuin romaani, jota voidaan myös pitää klassikkona. Kirja sijoittuu 1920-luvun huolettomaan jazz-aikaan ja sen kertoja on noin 30-vuotias Nick Carraway, joka muuttaa Long Islandille West Eggiin alueelle. Naapuriksen Carraway saa arvoituksellisen herra Gatsbyn, joka järjestää usein riehakkaita juhlia, joissa näyttää itse loistavan poissaoloaan. Carraway tutustuu ensimmäisissä juhlissaan mieheen, joka paljastuu pian itse herra Gatsbyksi. Myöhemmin heistä tulee jonkinsortin ystäviä ja he viettävät aikaa erityisesti Nickin serkun Daisyn, tämän aviomiehen ja ystävättären kanssa. Selviää, että Gatsby ja Daisy ovat aikoinaan olleet rakastavaisia eivätkä Gatsbyn tunteet ole vieläkään viilenneet. Kirjassa kuvataan ihmissuhteiden kehittymistä ja raotetaan pikkuhiljaa Gatsbyn arvoituksellista maailmaa.

 Kultahattu on mielenkiintoinen teos, joka onnistuu pitämään otteessaan ja antaa loistavan kuvan 20-luvun hengestä. Sen hahmot ovat hienovaraisesti rakennettuja, joista jokainen erottuu erikseen. Mieleeni jäi erityisesti Daisyn ystävä Jordan jonka sutkautuksille nauroin aina ääneen. Teksti on sujuvasti kirjoitettua – helppolukuista siihen nähden että kyseessä on hieman vanhempi kirja, mutta siihen on keskityttävä että saa kaiken irti. Kirjassa symbolismi tulee esiin upeasti, esimerkiksi kuvatessaan valoa jonka Gatsby näkee lahden toisella puolella ja jota kohti kurottaa, mikä symboloi hänen yrityksiään päästä takaisin Daisyn suosioon, tuloksitta. Ehkä juuri hienovaraisen symbolismin takia kirja on suosittu teos luetettavaksi erityisesti Amerikan kouluissa.

Kirjan juoni eteni tasaisesti, ikään kuin rauhallisen utuisissa tunnelmissa ja sen maailmaan oli helppo uppoutua kiireisenkin arjen keskellä. Loppuhuipennoksen tienoilla kirja kiihtyi, tapahtumat vyöryivät ja sitten taas rauhoittuivat. On vaikea uskoa, että näinkin pieni kirja (hieman yli 200 sivua lukemassani uudessa pokkaripainoksessa) pitää sisällään niin paljon tapahtumia, ajatuksia ja symboliikkaa – tuntumatta yhtään liian tiiviltä paketilta. Pitkästä aikaa lukemani kirja, joka ei tuntunut kuitenkaan loppuvan kesken, vaikka lopetus jäikin mietityttämään. Tartuin kirjaan suurin odotuksin, ja olen iloinen ettei se pettänyt niitä. Suosittelen kaikkia lukemaan tämän.
 
 
 
Vuoden 2013 elokuva traileri:
 
 
 

3 kommenttia:

  1. Hauska kuulla, että oivalsit kirjan symbolisen tason ja osasit nauttia 1920-luvun hengestä - hienoa! Oletko nähnyt elokuvaversion? Mitä pidit siitä? Oletteko muut kirjadiplomilaiset muuten nähneet leffaversion?

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, sait mielenkiintoni heräämään! Onko kirja yhtä "värikäs", kuin elokuva? Ainakin trailerin perusteella se vaikuttaa aika tapahtumarikkaalta!

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kommenteista!

    En ole nähnyt elokuvaa, mutta odotan parhaillaan että saan sen lainaan kirjastosta.

    Lintuselle, värikäs on aika hyvä sana kuvaamaan kirjaa. Traileriin on tosin kerätty kaikki suurimmat tapahtumat, kirja ei ole ehkä niin intensiivinen.

    VastaaPoista