sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

17/20 - LAURA JACKSON: Freddie Mercury - elämäkerta


Tehtävä 1 - arvostelu

 
Freddie Mercury on siis uraauurtaneen Queen-yhtyeen (yksi suosikkibändeistäni) laulaja ja toisinaan myös kosketinsoittaja. Hän myös kirjoitti ison osan Queenin hiteistä. Freddie oli biseksuaali, ajalla joilloin se ei ollut kaikkein helpointa. Hän kuoli 90-luvun alussa AIDSin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Tämä Laura Jacksonin elämäkerta valoittaa Freddien monitasoista persoonaa.

Kirja on lyhyin elämäkerta, jonka olen lukenut. Yleensä olen tottunut siihen, että elämäkerrat ovat ainakin 500 sivun jättiläisiä. Tässä tapauksessa kirja kattoi kuitenkin niukasti alle 300 sivua. Freddien tarina etenikin nopeasti, esimerkiksi lapsuus sivuutettiin vain yhdessä luvussa.

Jackson keskittyikin elämäntahtumien sijasta enemmän kuvaamaan Freddien identiteettiä, kamppailua seksuaalisuuden kanssa sekä ristiriitaa rohkean lavapersoonan ja ujon yksityishenkilön välillä. Jäin kaipaamaan kuitenkin selvitystä Freddien ja muiden bändijäsenten väliseen ystävyyteen. On aina kiinnostavaa lukea minkälaiset suhteet bändijäsenillä oli toisiinsa. Kirjassa kuitenkin painotettiin enemmän pohtimaan Freddien elämän kahta tosirakkautta, Mary Austinia ja Jim Huttonia, joihin perehtyminen vastasi kyllä moniin kysymyksiini kiitettävällä tasolla. Jackson kuvasi Freddien sairastumista hyvin koskettavasti ja kuoleman kohdalla nousi pala kurkkuun.

Ehkä tässä tapauksessa oli hyvä, että elämkerta oli tiivistetympi kuin lajin yleiset edustajat ja keskittyi selkeästi tiettyyn teemaan henkilön elämästä. Freddien tapaukseen se sopi ihan hyvin, vaikka joitain kaipaamiani selvennyksiä jäi puuttumaan. Tai ehkä niihin ei ollut ollut mahdollista löytää tietoa, kenties.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti