perjantai 21. maaliskuuta 2014

13-15 - AIKAMATKUSTUKSESTA


Luin kolme kirjaa, jotka käsittelevät aikamatkustusta ja päätin tehdä niistä yhteisen tehtävän 4b, vertaile jotakin samaa teema eri kirjoissa, tosin yksin tällä kertaa J

 
Kirjat ovat:

 
Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
Diana Gabaldon: Muukalainen
Kerstin Gier: Rubiininpuna

 
Kirjojen tarinat eroavat toisistaan melko paljon, mutta yksi asia on kaikissa kirjoissa läsnä tavalla tai toisella, rakkaus. Kaikista eniten romantiikan ympärillä pyöritään Aikamatkustajan vaimossa, joka kertoo aikamatkustusgeenin omaavan Henryn sekä hänen vaimonsa Claren tarinana. Aikamatkustajan vaimo on pitkästä aikaa omaperäisimpiä kirjoja joita olen lukenut ja aikamatkustus on toteutettu siinä hyvinkin realistisesti (jos näin voi aiheesta sanoa) ja keksittyen erityisesti sen ongelmiin. Kirja on hyvin uskottava ja soveltaa hyvin aikamatkustuksen todelliseen maailmaan, jossa se on sairauden kaltainen ongelma.

Myös Muukailainen kehittyy rakkausromaaniksi. Yli 800-sivuisessa tiiliskivessä riittää tapahtumaa. Tässä kirjassa ollaan aluksi vuodessa 1945 Skotlannissa, josta sairaanhoitaja Claire päätyy maagisen kivikehän kautta 1700-luvulle, keskelle klaanikamppailuja ja noitavainoja. Muukalaisessa pääosassa ei niinkään ole itse aikamatkustus, vaan Clairen sopeutuminen menneeseen Skotlantiin ja puhkeava romanssi nuoren ja komean Jamien kanssa. Kirja on täynnä pakomatkoja, tulisia tunteita ja väkivaltaa – samalla se antaa herkullisen kuvan menneysyyden Skotlannista. Kirja ei kuitenkaan koukuttanut.

Rubiininpuna poikkeaa edellisistä kirjoista ensinnäkin pituuden (noin 300 sivun luokkaa) ja kohderyhmän kohdalla. Rubiininpuna on kevyehkö nuortenkirja joka kertoo englantilaisesta aikamatkaajasuvun jäsenestä, Gwendolynista, joka havaitsee ilmentävänsä aikamatkustusgeeniä tehdessään vahingossa lyhyen matkan menneeseen. Rubiininpunassa ärsyttää lapsekaampi teksti mutta idea kirjassa on sinänsä mielenkiintoinen, nimittäin aikamatkustus ei ole spontaania kuten Aikamatkustajan vaimossa, vaan sitä voi hallita eräänlaisen laitteiston avulla. Matkustusta mutkistavat myös tarkat säännöt. Rakkautta tässä kirjassa on hippunen, mutta se pääsenee pääosaan kirjan jatko-osissa, sillä Rubiininpuna on tavalliseen nuortenkirjatyyppiin trilogian aloitusosa.

Näiden kirjojen jälkeen yllätyin siitä, miten monilla tavoilla aikamatkustusta voi kuvata. Itseäni kiinnostaa tämä aihe, ehkä koska menneet ajat viehättävät ja haluan nähdä miten tietyt ongelmat kirjailija on ratkaissut. Lähtevätkö esimerkiksi vaatteet mukaan menneeseen (tai tulevaan) tempautuessa? Eivät lähde, ainakaan Aikamatkustajan vaimon mukaan, ja Henry joutuukin turvautumaan varkauteen etsiessään itselleen päällepantavaa matkojensa ajaksi. Rubiininpunassa sen sijaan aikamatkustajat puetaan huolella aikalaisvaatteisiin ennen kuin heidät lähetetään tiettyyn vuoteen. Rubiininpunassa ei voi matkustaa tulevaisuuteen, sillä ”tulevaisuus ei ole vielä tapahtunut”. Aikamatkustajan vaimossa tämä on mahdollista, tosin tulevaisuusmatkat ovat harvinaisempia eikä Henry teekään niitä kuin muutaman.

1 kommentti:

  1. Aikamatkustus kiinnostaa minuakin, ja olen lukenut tuon Rubiinin punan. : ) Rubiinin punassa ärsytti päähenkilön lapsenomaisuus, vaikka hän olikin jo 16 vuotias! Kuitenkin elähän vielä sano tulevaisuuteen matkustamisesta Rubiinin punassa. Kirjassa oli maininta jos tarkkaan osasit yhdistellä asioita ^^. Pidin paljon vertailustasi! Se oli mielenkiintoinen ja toi kirjojen parhaat puolet hienosti esiin!

    VastaaPoista